maanantai 10. marraskuuta 2014

Päivä jos toinenkin Tukholmassa

Ekskursiomatka Tukholmaan 27.-30.10.2014

Olen aina pitänyt Tukholmasta kaupunkina, ja pitänyt mainitsemisen arvoisena kaupungin erittäin toimivaa joukkoliikennettä, sen suuremmin siihen tutustumatta. Nyt ensimmäistä kertaa matkan tarkoitus olisikin paneutua liikenteeseen, ja etenkin joukkoliikenteeseen, niiden myöskin mainitsemisen arvoisten kenkäkauppojen sijaan.

"Huvudet bland molnen och fötterna på jorden"


Muutama työvuosi joukkoliikenteen parissa on antanut täysin erilaiset silmät, nyt itse toimiessa matkustajan roolissa. Erityisesti raideliikenne kiinnostaa minua, mutta huomioni kiinnittyy yleisesti joukkoliikenteen lippu- ja informaatiojärjestelmiin ja kalustoon. Etenkin mielenkiinnon herättää erilaiset ongelmatilanteet, jolloin haluan olla tilanteen tasalla ja tarkkailen, miten kyseinen tilanne hoidetaan henkilökunnan toimesta. Ekskursion aikana ongelmatilanteita ei sattunut tulemaan, lukuunottamatta lennon muutaman minuutin myöhästymistä.


Yksi erittäin iso huomio junilla kulkiessa; SIISTEYS. Yhdessäkään junassa tai tunnelbanassa en nähnyt esimerkiksi tussilla, purkalla tai repimisellä pilattuja penkkejä. Itse Helsingin lähiliikenteessä kulkeneena, tiedän mikä onni on löytää täysin puhdas penkki.
Siispä, suuri plussa mm. kuvassa olevalle opasteelle "Pää pilvissä ja JALAT MAASSA". Käytöstapoja ihmiset, käytöstapoja.

Pääsimme heti maanantaina tekemään lähempää tarkastelua edistyksellistä liikenne- ja kaupunkisuunnittelua edustavaa Slusseniin. Saimme ensin kattavan informaation tulevista uudistustöistä ja uudesta Slussenista. Tämän jälkeen saimme SIFA:n (Stockholms intensivsvenska för akademiker) insinöörioppilaita mukaamme pienelle kierrokselle näyttämään paikkoja Slussenin lähistöltä. Ryhmämme sai mukaan puolalaisen Samanthan, joka näytti mitä kauneimpia paikkoja, joita ei välttämättä omin avuin osaisi lähteä etsimään.





Tiistaipäivä oli pyhitetty kokonaan Persontrafik 2014 -messuille. Sieltä mukaan tarttui maittava nippu hyviä kontakteja, muutama kiusallinen tilanne ruotsinkielen suhteen, tietoa oman alan eri yrityksistä, sekä vatsan täydeltä ruokaa. Messukulttuuri Ruotsissa painii täysin eri sarjassa Suomen messukulttuurin kanssa.

Kaiken kaikkiaan ekskursiomme oli mahtava kokemus, josta ei keksimälläkään saa huonoa sanottavaa. INLINU14A6:n reissu Tukholmaan saa vielä useamman kerran hymyn huulille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti