tiistai 4. marraskuuta 2014

Toimintaohje Tukholman tunnelbanalla matkustamiseen.

Tämä blogaus käsittelee vain tunnelbanaverkostossa matkustamista.

Tukholman tunnelbana on kaupungin kokoon nähden hyvin kattava, sekä myös helppokäyttöinen. Käyn tässä läpi toimintaohjeet niille, jotka eivät ole joukkoliikenteellä koskaan matkustaneet.

1. Koska olet siirtymässä paikasta toiseen tunnelbanalla, sinun tulee etukäteen selvittää, mille asemalle olet matkalla. Yleensä matkaohjeissa kerrotaan myös, mihin suuntaan ja millä linjalla sinun pitää kulkea.

2. Etsi katukuvasta tunnelbanan sisäänkäynti. Sisäänkäynnin tunnistaa kyltistä, jossa valkoisella pohjalla on sininen T-kirjain.


3a. Asemilla on kartta koko Tukholman raideliikenneverkostosta. Kartoissa on hyvät ohjeet siitä, mitä eri värit ja viivat kartassa tarkoittavat. Tunnelbana-verkosto näkyy kartassa vihreällä, sinisellä, ja punaisella merkittynä. Asemasi etsimisessä saattaa mennä hetki, jos et jo valmiiksi tiedä suuntaa, johon olet menossa. Junien kulkusuunta selviää jokaisen reitin pääteaseman nimestä. Tunnelbanalla Tukholmassa matkustava selviää yhden vyöhykkeen (A) lipulla, mutta muissa tapauksissa katso kartasta myös mahdollinen lipputarve B- ja C-vyöhykkeille.


3b. Jos käytät älypuhelimessasi jotakin reittiopas-applikaatiota, se kertoo sinulle suoraan mihin suuntaan kulkevaan junaan sinun pitää siirtyä.


4. Nyt tarvitset lipun. Lippuautomaatista saa pahvisia ja matkakortille ladattavia lippuja, ja ainakin osassa asemista on myös erillinen lipunmyynti. Automaatilla valitse aiemmin selvittämäsi tarpeen mukainen kerta-, tai aikalippu.











Erilaisia lippuja on myynnissä monenlaisia, ja jos lipun osto automaatilta vaikuttaa liian vaikealta, siirry lipunmyyntitiskille.


5. Lipun ostettuasi katso opasteista, mihin suuntaan sinun pitää lähteä.


6. Tukholman raideliikenneasemilla on vain voimassaolevalla lipulla avautuvat kulkuportit.











Aseta matkalippusi portin päällä olevan sinisen lukijalaitteen päälle, jolloin portit avautuvat. Siirry ripeästi porttien toiselle puolelle.


7. Seuraa edelleen opasteita. Asemalaiturille päästyäsi varmista laiturin yläpuolisista opasteista, kummalle puolelle laituria kohteesi suuntaan lähtevä juna saapuu.










8. Junan saavuttua odota oven sivussa, jotta poistuvat matkustajat pääsevät rauhassa ulos junasta. Reitin ollessa selvä, siirry ripeästi junaan.

9. Junassa seuraa kuulutuksista ja näytöistä matkan edistymistä. Junissa on myös verkoston kartta avittamassa matkan seuraamista. Poistu oikealla asemalla, taas ripeästi junasta poistuen.

10. Seuraa opasteita ulos asemalta. Asemilta on usein useita poistumissuuntia, joten ole valppaana jos sinulla on tieto siitä, mistä uloskäynnistä sinun pitäisi poistua. Useimmiten eri uloskäynnit on merkitty kadunnimin.

11. Asemalta poistuessasi kuljet taas kulkuporttien läpi. Tällä kertaa et tarvitse matkalippuasi, portti avautuu automaattisesti lähestyessäsi sitä.

12. Olet onnistuneesti matkustanut tunnelbanalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti