maanantai 10. marraskuuta 2014

Tukholman liikenteeseen tutustumassa

Tukholman ekskursio 27.-30.10.2014

Yhteinen matkamme kohti Tukholmaa alkoi maanantaina junamatkan jälkeen Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tukholman keskustaan siirtymisen sekä syömisen jälkeen jätimme matkatavarat majapaikkaan ja suuntasimme käyttämään Tukholman toimivaa joukkoliikennettä. Käytimme matkan aikana kaikkia joukkoliikennevälineitä, joista keskustassa nopein ja kätevin oli metro. Käytössämme olleet 72 tunnin joukkoliikennematkaliput olivat verraton apu kaupungilla liikkumiseen.

Kiinnitin Tukholmassa huomiota joukkoliikenteen toimivuuteen ja asema-alueiden siisteyteen. Ruotsissa myös lähijunaa käytettäessä laiturille pääseminen edellyttää matkalippua, mikä vähentää huomattavasti ilkivaltaa ja liputta matkaavia. Suomeen verrattuna myös matkustajille suunnattu informaatio vaikutti toimivammalta ja myös visuaalisesti tyylikkäämmältä. Toisaalta junat Ruotsissa ovat ulkoisesti hieman vaatimattoman näköisiä.

Muun liikenteen osalta kiinnitin huomiota Tukholmassa pyöräilijöihin. Pyöräilijöiden omat kaistat oli merkitty selkeästi ja niitä oli runsaasti ympäri keskustaa. Pyörällä matkustaneet olivat myös pukeutuneet omaa turvallisuuttaan oleellisesti lisäten heijastinliiveihin paljon useammin, kuin vaikkapa Suomessa. Tuntui, että autoilijat ottivat Tukholmassa pyöräilijät hyvin huomioon. Vastaavaa asennetta toivoisi näkevän enemmän myös Helsingissä.

Ekskursio Tukholmaan oli positiivinen kokemus! Liikenteestä tuli opittua paljon ja myös ruotsin ymmärtäminen parantui reissatessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti